Депутатите изслушват министъра на енергетиката Росен Христов в парламента: В момента

...
Депутатите изслушват министъра на енергетиката Росен Христов в парламента: В момента
Коментари Харесай

Министър Росен Христов: Комуникацията с Газпром е прекратена от тяхна страна, ние се държим като добросъвестна страна по договор

Депутатите изслушват министъра на енергетиката Росен Христов в Народното събрание: 

" В момента има създаден план от " Девня цимент ", изчерпаното вместилище да се употребява за запазване на въглероден двуокис в границите на тяхната стратегия за понижаване на нездравословните излъчвания. Това е деен план, който планува потребление на  това вместилище. Дали е наводнено, ще проверим и ще отговорим. 

Относно контракта с " Газпром " и решението за прекъсване, както разясних, всички заместващи доставки на газ са по-скъпи, в сравнение с биха били от " Газпром " в настоящия контракт до края на годината. Спирането на евтини доставки и прекосяване към скъпи, е провокирало нарастване на цената на газа в България и е довело до загуби за " Булгаргаз " и за българската стопанска система. " - сподели от трибуната министърът.  

" Към момента комумикацията с " Газпром Експорт " е прекъсната или несъществува от тяхна страна. Това, което ние вършим, е да се държим като добросъвестна страна по контракта, с нужната комуникаци, с нужната позиция, тъй че да бъдем предпазени от всевъзможни възможни искания от тяхна страна, а въпреки това, да засилим нашата позиция за вероятни искания от нас към тях. За момента това е, което можем да създадем в случай, че ответната страна просто не дава отговор на нашата връзка ", каза  Христов, представен от " Фокус ".

" Естествено, вървим с юридическо съпровождение в целия този развой, защото, както знаете, сумите са огромни и евентуален арбитраж с неразбираем резултат не е мечтана алтернатива. Това, което в мометна вършим, е да бъдем оптимално изрядни и добросъвестни по контракта, което да ускори нашата позиция при възможни разбирателства посредством или отвън арбитраж ", добави той.

Според Христов, България не е получила съветски полутечен газ, а газ от танкер от Норвегия. Това, което се желае от компании, с които България търгува, е да подсигуряват произхода и той да не бъде съветски. Той обаче обърна внимание, че няма химичен път, който да потвърждава произхода на молекулите газ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР